„Чист късмет“ е, че животът на Земята се е запазил толкова дълго

8 530

Планетата Земя е останала обитаема толкова дълго поради една проста причина: добър късмет. Това е извод на учени от Университета в Саутхемптън, извършили мащабна симулация на климатичната еволюция на 100 000 произволно генерирани планети.

Изображение: Arek Socha | Pixabay 

За всяка от тях са симулирани 100 различни и случайни климатични събития, за да се установи дали животът може да се поддържа в продължение на три милиарда години като на Земята.

Резултатите от симулациите показват, че едва на 8 700 (9%) от симулираните планети са били „успешни“ поне вендъж.

Шансът е основен фактор при определянето на възможността за задържане на живот за 3 милиарда година, обяснява резултатите проф. Тоби Тирел, цитиран от Индипендънт.

„Постоянно стабилният и обитаем климат на Земята е доста озадачаващ. Нашите съседи, Марс и Венера, нямат обитаеми температури, въпреки че Марс някога е имал“, казва той.

„Земята не само има обитаема температура, но я поддържа през цялото време от три до четири милиарда години – необикновен период от време. Сега можем да кажем, че причината животът на Земята да остане толкова дълго време се дължи, поне отчасти, на късмета“, подчертава още професорът.

Учените смятат, че тези „недобри резултати“ от симулациите намаляват шансовете за намиране на обитаеми „близнаци” на Земята другаде във Вселената.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More