Общинският съвет в Казанлък прие отчета за 2023, бюджета и програмата за дейността на фондация „Чудомир“

Автор

Общинският съвет в Казанлък прие отчета за 2023, бюджета и програмата за дейността на местната фондация “Чудомир”. Това стана ясно по време на последната редовна сесия на съвета, състояла се в зала „Инфра“. За събитията, организирани от фондацията през миналата година, са изразходвани 71 400 лева, същата сума е заложена и за тази година.
Основната задача на Управителния съвет на фондация “Чудомир” е структурирането на проектобюджета и подготовката на традиционните “Чудомирови празници”, 30-о издание на които ще е в края на март т.г., се посочва в доклада на председателя на организацията Борис Кърчев. В бюджета за настоящата година собствените приходи са над 41 хиляди лева, субсидията на Община Казанлък за организация на “Чудомирови празници” е в размер на 20 хиляди лева, а даренията – в размер на 10 хиляди лева. 
При организацията на празниците тази година за театрални постановки е предвидена сумата от 8700 лева, за концерти – 5100 лева, а за изложби и представяния на книги – 2000 лева. Детските и поетични конкурси ще бъдат на стойност 12 500 лева, а за научната конференция, посветена на Димитър Чорбаджийски, са предвидени пет хиляди лева. Сумата от 6400 лева е заложена за други разходи за събития, а разходите за дейността с в размер на 3700 лева. 
Миналата година от фондацията са организирани общо 35 събития, като основната част от тях са били по време на традиционните “Чудомирови празници”, посочва още Кърчев. 
Празниците се организират ежегодно в памет на патрона на фондацията Димитър Чорбаджийски и се провеждат в периода от 25 март до 1 април. Както БТА съобщи, тази година сред гостите са Мариус Куркински, Мира Добрева, Георги Тошев и други, а конкурсът за карикатура за втора поредна година предвижда международно участие. 
Съветниците приеха и предложение, с което Общинският съвет задължава председателя на фондацията да предприеме действия по снабдяване на организацията с документи за собственост на къщата на Чудомир, както и да се актуализира стойността на дълготрайните активи на фондацията. По време на сесията беше гласувано и предложение за попълване на Управителния съвет на фондация „Чудомир“. До изтичането на мандата на мястото на журналиста Яница Станчева, която почина внезапно в началото на тази година, общинските съветници избраха Ралица Арабаджиева, кореспондент на БТА в Казанлък.  

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар