Русия осъди свързан с „Пуси Райът“ активист на осем години за фалшифиви новини от войната в Украйна

Автор

Московски съд осъди задочно на осем години и четири месеца затвор Пьотър Верзилов, активист и основател на независим новинарски сайт, за публикации в социалните мрежи, в които се критикува войната в Украйна, съобщиха руските медии, предаде Ройтерс.
36-годишният Верзилов, с руско и канадско гражданство, стана известен като неофициален говорител на феминистката опозиционна група „Пуси Райът“ (Pussy Riot) след вкарването в затвора на нейни членове след акция през февруари 2012 г., когато те нахлуха в московския храм „Христос Спасител“, крещейки песен срещу Путин.
Миналата седмица същият съд осъди друг член на „Пуси Райът“, Люся Щейн, също задочно, на шест години по дело по закона за цензура по време на войната.
Верзилов често публикува критики в социалните медии за войната на Русия в Украйна, включително видеоклипове, показващи масови гробове в киевското предградие Буча.
Каналът в Телеграм „Осторожно Новости“ заяви, че Басманският районен съд е признал Верзилов за виновен в разпространяване на „умишлено невярна“ информация за руските военни.
Миналата година той беше осъден за това престъпление, но апелативният съд отмени присъдата през март по неуточнени причини и разпореди повторно разглеждане на делото.
Верзилов напусна Русия през 2020 г., след като властите претърсиха дома му и той беше обвинен, че не е информирал правителството, че е гражданин на Канада, където е прекарал част от детството си.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар