В Салвадор 75% от членовете на банди са зад решетките, каза министърът на сигурността

Автор

Седемдесет и пет процента от предполагаемите членове на банди в Салвадор са арестувани, съобщи министърът на сигурността две години след като президентът Наиб Букеле обяви „война“ на тези организации, предаде АФП.
На 27 март 2022 г. Букеле обяви безмилостна „война“ на бандите, които контролират голяма част от страната, след рекордните 87 убийства за един уикенд. Две години по-късно министърът на сигурността Густаво Виляторо съобщи, че са арестувани 79 184 предполагаеми членове на тези престъпни организации.
„С регистъра на арестите, с който разполагаме, можем да кажем, че сме на 75 процента от това, което бяхме предвидили, и че ни липсват 25 на сто“, заяви министърът в ефира на местна телевизия. Той добави, че все още предстои да бъдат арестувани близо 25 000 заподозрени членове на банди, но подчерта, че не всички от тях се намират в Салвадор.
От влизането в сила на извънредното положение през март 2022 г. властите са конфискували 8122 превозни средства, 3965 огнестрелни оръжия и 20 140 телефона, сочат официалните данни.
С масираното разгръщане на армията и полицията правителството до голяма степен успя да разбие престъпните мрежи, които практикуваха изнудване, трафик на наркотици, убийства и тероризираха населението, отбеляза АФП.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар