Белият дом беше домакин на скромно събитие за Рамазана

Автор

В Белия дом вчера е имало вечеря ифтар, за да бъде отпразнуван свещения за исляма месец Рамазан, след като някои отказаха поканата на президента заради недоволството на мюсюлманската общност от политиката му спрямо войната между Израел и „Хамас“ в Газа, предаде Ройтерс.
Президентът Джо Байдън се срещна с мюсюлмански лидери, преди да има  вечеря с висши мюсюлмански служители в неговата администрация, първата дама Джил Байдън и вицепрезидентката Камала Харис и нейния съпруг.
„Президентът Байдън ще бъде домакин на среща с лидери на мюсюлманската общност, за да обсъдят въпроси от значение за общността“, каза пред репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, и разясни, че тези лидери предпочитали по-скоро  среща, отколкото вечеря.
Белият дом „коригира формата, за да отговори на изискванията“, каза тя.
Един от присъстващите, д-р Таер Ахмад, лекар в спешното отделение, който е прекарал поне три седмици в Газа, заяви пред Cи Ен Ен, че е напуснал срещата във вторник преди нейния край.
Ахмад, който заяви, че е единственият американец от палестински произход на срещата, каза, че „нямаше голяма реакция“ от страна на Байдън.
„Всъщност той каза, че разбира, и аз си тръгнах“, каза Ахмад пред Cи Ен Ен.
Събитието рязко контрастира с това през май миналата година, когато Байдън беше домакин на прием за Курбан Байрам, за да отбележи края на Рамазана.
Десетки присъстващи аплодираха Байдън в Белия дом, когато той каза пред тях: „Това е вашият дом“.
Сред мюсюлманските членове на Конгреса, които присъстваха на това събитие, бяха  Илхан Омар и Рашида Тлаиб, която е американка с палестински произход. Сега те са сред най-големите критици на политиката по отношение на войната в Газа на Байдън
Emgage Action, американска мюсюлманска застъпническа група, заяви, че е отказала покана за вечерята във вторник, позовавайки се на политиката на Байдън. „продължаващата безусловна военна помощ за Израел“, която според тях е довела до „хуманитарна катастрофа с епични размери“.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар