САЩ се опасяват от атаки срещу техните сили в Близкия изток след израелската атака по иранското консулство в Дамаск

Автор

Настоящи и бивши американски служители се опасяват от ескалация на конфликта в Близкия изток и ответни атаки от страна на Иран срещу американските сили в региона във връзка с удара на Израел по иранското консулство в Дамаск, пише «“Ню Йорк Таймс“.
„Той [ударът по иранското консулство – бел.ред. ] ще доведе само до ескалация от страна на Иран и неговите марионетни сили, което е много опасно [за американските войски]“, цитира изданието думите на Ралф Гоф, бивш високопоставен служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), който е работил в Близкия изток. Според него американските войски могат да станат обект на последващи нападения от страна на групировки в региона. Гоф нарича израелската атака „невероятно безразсъдна“.
Източник на вестника в Пентагона заяви, че след израелската атака американските войски, базирани в югоизточна Сирия, са свалили боен дрон. Говорителят на Пентагона заяви, че не е ясно дали атаката е била насочена директно към американските войски. По думите му, ако е било така, това ще бъде първият удар на свързани с Иран групировки срещу американски войски от близо два месеца насам. Говорителят заяви, че не е имало други нападения и няма съобщения за наранявания или щети.
По-рано Али Шамхани, политически съветник на духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, изрази мнение, че САЩ са пряко отговорни за удара на израелските военновъздушни сили по иранското консулство. В същото време Белият дом заяви, че САЩ по никакъв начин не са замесени в израелския удар по иранската дипломатическа мисия в сирийската столица.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар