Американски и британски издания коментират израелската атака в Газа, при която бяха убити чуждестранни хуманитарни работници

Автор

Израелските удари по автомобили на благотворителната организация „Световна централна кухня“ (World Central Kitchen), при които бяха убити седем от нейните служители в ивицата Газа, предизвикаха международно възмущение и подчертаха рисковете за хуманитарните работници, които се опитват да предотвратят настъпването на глад в анклава, пише в. „Ню Йорк таймс“.
Войната в Газа се оказа изключително опасна за хуманитарните работници, отбелязва изданието. То посочва, че от началото на сраженията на 7 октомври до 20 март там са загинали най-малко 196 хуманитарни работници, повечето от които са палестински служители на основната хуманитарна организация на ООН. Израелски удари са поразили центрове за разпределение на помощи, училища и приюти, управлявани от хуманитарни групи, добавя вестникът.
Палестинците и хуманитарните организации обвиняват Израел, че бомбардира безразборно, без да обръща внимание на цивилните жертви, посочва „Ню Йорк таймс“. Израел отрича това твърдение, но убийството на хуманитарни работници от страни, които подкрепят Израел, може да засили растящия гняв срещу начина, по който израелската страна води войната, отбелязва изданието.
Това, че Израелските сили за отбрана поразиха служители на „Световна централна кухня“ – една от малкото хуманитарни групи, към които Израел не се отнася с открито подозрение, също е шок, пише британският в. „Телеграф“.
Групата, която работи в над 20 страни по света, е независима от ООН и се разглежда като една от малкото жизнеспособни алтернативи на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА), за която Израел продължава да твърди, че е безвъзвратно компрометирана от „Хамас“, посочва изданието.
Убийствата на хуманитарните работници могат да навредят на усилията за предоставяне на помощ на жителите на Газа, на фона на опасността от настъпването на глад в анклава, коментира „Телеграф“. Вестникът отбелязва, че вчера Кипър заяви, че корабът на „Световна централна кухня“, натоварен с провизии за анклава, ще се върне в пристанището, докато не бъде гарантирана безопасността на хуманитарните работници.
Хуманитарната катастрофа в Газа изглежда ще се изостри, тъй като редица благотворителни организации обявиха, че преустановяват дейността си на територията след атаката, насочена срещу ясно идентифицирани автомобили на международна хуманитарна организация, пише в. „Гардиън“.
Изданието цитира Джейми Макголдрик, високопоставен служител на ООН за координацията на хуманитарната помощ в Газа, според когото нападението срещу „Световна централна кухня“ не е „изолиран инцидент“ и броят на хуманитарните работници, убити през последните шест месеца в Газа, е почти три пъти по-висок от броя на жертвите, регистрирани във всеки друг конфликт през тази година.
Доставянето на помощта до местата в Газа, където тя е най-необходима, особено в северната част на територията, е затруднено от повредените пътища, липсата на гориво, нарушаването на обществения ред и ненужните бюрократични пречки, които според хуманитарните агенции са им наложени от страна на Израел, посочва „Гардиън“.
Случаят засилва нарастващия натиск върху Нетаняху, пише в. „Вашингтон пост“. У дома той се сблъсква с нарастващи протести заради подхода си към войната и неспособността да осигури освобождаването на десетки израелски заложници, които все още са в плен на „Хамас“. А в чужбина той е изправен пред широко разпространен гняв заради жестоката кампания на Израел, при която бяха убити повече от 32 000 палестинци и по-голямата част от жителите на Газа бяха принудени да напуснат домовете си, посочва изданието.
Израел е изправен пред все по-силен натиск от страна на САЩ и други свои западни съюзници заради хуманитарните последици от войната, коментира „Вашингтон пост“. Въпреки това обаче американският държавен секретар Антъни Блинкън не осъди категорично атаката, посочва американското издание. Той също така защити трансфера на оръжия на стойност милиарди долари от САЩ за Израел, независимо от нарастващите опасения, че използването им във войната може да е в нарушение на американското законодателство, отбелязва вестникът.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар