Галерия „Българи“ представя „Празникът“ на Веско Велев

Автор

„Празникът“ е заглавието на изложбата на Веско Велев, която столичната галерия „Българи“ представя. Експозицията може да бъде разгледана от 9 април до 11 май, съобщават организаторите.
„Всеки път когато съм с изкуството на художника, особено в естествената среда, в която той го създава – природата на Кърнаре и Мало Конаре се замислям за съдбата на изтъкания от плът, сетива и дух човек, част от естествения кръговрат в природата както и на този „нов човек“ оформен днес чрез контролираната, семпла, изтъкана от рационалност, продукт на развитата в технологично отношение личност“, казва кураторката Аксиния Джурова.
Тя допълва, че пред „Празникът“ на християнските празници – Великден, напомнящ ни за пореден път за Христовата саможертва и неговото Възкресение за спасението на човеците, а в езичеството свързан с възраждането за нов живот на природата, подобна изложба внася в хаотичното ни ежедневие не само подготовка за празничност, тя ни провокира в спомена за човека във времето когато е бил в хармония с природата и себе си търсейки духовно извисяване. „Изложбата на Веско Велев в Галерия „Българи“ ни кара да се поспрем, огледаме и замислим за смисъла на човешкия живот преди да е станало твърде късно“, казва още Джурова.
/ВСР

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар