Нели Николова представи книгата си за историята и миналото на Разград

Автор

Когато делата ви са полезни за другите, източникът, Бог, Вселената, онази висша сила винаги е зад теб и те подкрепя. Това каза при представянето на книгата си „С мъдростта на миналото в светлината на бъдещето“ Нели Николова. Тя е изследовател на миналото из разградските земи, бивш музеен специалист и понастоящем преподавател в Основно училище „Васил Левски“ в Разград. Изданието събира в едно по-голямата част от статиите и публикациите от периода, когато авторът им работи като главен уредник в Регионалния исторически музей в Разград.
Николова посочи, че изданието съдържа 14 раздела, обособени в отделни теми. Най-многобройни в книгата са заглавията в първи раздел „Градски живот в Разград“. Една от статиите е „Похвали и посрамяване на учениците във възрожденското училище“. По думите на авторката тя и сега ползва тази информация в работата си с децата, като те обикновено се забавляват, научавайки методиката през Възраждането. „Разлиствайки страниците на книгата читателят ще научи още как училищният инспектор Илия Блъсков е очарован от ученолюбието в Разградското окръжие, за Общото занаятчийско сдружение в с. Борисово, днешно Гецово, за дейността на Дружеството за закрила на децата в същото село и Воден – сбъднатата мечта на разградските туристи“, разказа Нели Николова. По думите ѝ интересна е и статията “Междуселищни войни по горските дела”, в която се разказва за спора на Осенец със съседните села за гори. Сред публикуваните статии освен забавни има и сериозни, дори и болезнени, каза Николова.
Редактор на книгата е Георги Тодоров. Изданието е първото от поредицата Библиотека „Галерия Разград“. Книгите в тази поредица се издават с подкрепата на народния представител в 38-то и 39-то Народно събрание Никола Николов. Издава я Редакционен съвет под общата редакция на Митко Ханчев, главен редактор на в. „Екип 7“. Нели Николова благодари на всички, вложили усилия и енергия, за да се случи тази книга. Благодарности отправи и към музейните специалисти, като отбеляза, че изданието ще бъде принос към популяризирането на Регионалния исторически музей в Разград и неговите богати фондове.
 „Най-ценното, което носи книгата и посланието на нейния автор е именно любовта към историята и миналото на Разград“, посочи директорът на музея Таня Тодорова. Зам.-областният управител Ивелина Игнатова също поздрави Нели Николова за издаването на книгата, представяща картината за миналото на Разград и разградчани.
На представянето присъстваха бивши и настоящи музейни специалисти, представители на различни институции, граждани и приятели на Нели Николова. Организатори на събитието бяха Редакционният съвет и Регионалният исторически музей.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар