Държавният секретар на САЩ заяви в доклад преди посещението си в Китай, че геноцидът в Синцзян продължава

Автор

Пекин продължава да извършва геноцид и престъпления срещу човечеството спрямо уйгурите и другите мюсюлмански малцинства в западния китайски Синдзян-уйгурски автономен регион, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в доклад, публикуван вчера малко преди планираната му визита в Китай, съобщи Ройтерс.
В годишния доклад за човешките права на Държавния департамент, който документира нарушенията по цял свят през изминалата календарна година, бяха повторени формулировките от предишните години за отношението към мюсюлманите в Синцзян, но публикуването му повдига въпроса преди деликатните разговори между американския първи дипломат и неговите китайски партньори, включително за войната в Украйна и глобалната търговия.
В увода на доклада Блинкън посочва, че документът „разкрива поръдлжаващите груби нарушения на човешките права в Китайската народна република“.
„Например в Синцзян КНР продължава да извършва геноцид, престъпления срещу човечеството, (използва) принудителен труд и (извършва) и други нарушения на човешките права сред предимно мюсюлманските уйгури и членовете на другите етнически и религиозни малцинства“, пише Блинкън в увода на доклада, отбелязва Ройтерс.
Разделът в документа за Китай се спира подробно на задържането на повече от един милион души в лагери и затвори и използването на лагери за превъзпитание в Синцзян сред другите нарушения, извършвани срещу по-широкото китайско население.
Китай категорично отрича нарушенията в Синцзян и казва, че е създал „центрове за професионално обучение“, за да се справи с тероризма, сепаратизма и религиозния радикализъм.
Когато пое поста през 2021 г., Блинкън подкрепи становището на своя предшественик, че китайските действия са равнозначни на геноцид и повдигаше въпроса пред китайските служители.
Годишните доклади за човешките права през последните години отразяваха позицията, че геноцидът продължава, но темата за Синцзян присъства по-малко в преките контакти между американските и китайските високопоставени представители, посочва Ройтерс.
 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар