Британският вътрешен министър е в Италия, за да обсъди спирането на нелегалната миграция по море

Автор

Вътрешният министър на Великобритания Джеймс Клевърли е на посещение в Италия като част от усилията на британското правителство да се справи с мигрантите, пристигащи на острова с лодки, предаде Асошиейтед прес.
Клевърли ще се срещне с италианския вътрешен министър Матео Пиантедози, за да обсъдят как Италия и Великобритания могат да разширят съвместната си работа, за да спрат често рискованите пътувания през Средиземно море, които мигрантите предприемат.
В рамките на визитата си Клевърли ще посети и най-южния италиански остров Лапедуза, който приема мнозинството бежанци, пристигащи в Италия. През септември миналата година повече от 7000 души от Тунис пристигнаха на острова в рамките на 24 часа, което доведе до пренатоварване приемния пункт на острова, припомня АП.
Визитата идва в момент, след като британският премиер Риши Сунак дълго време призоваваше британският парламент да одобри плана му за депортиране в Руанда на някои търсещи убежище чужденци. На продължило до късно през тази нощ заседание парламентът в Лондон одобри законопроекта за депортиране в Руанда на лица, търсещи убежище, които са влезли незаконно във Великобритания, Преди две години Сунак сключи споразумение с източноафриканската държава и оттогава изтъква, че неговият план за депортиране е ключова „спирачка“, която ще помогне за „спиране на лодките“ –  малки, негодни за мореплаване съдове, превозващи мигранти през Ламанша. Тази идея обаче беше многократно блокирана от съдебни решения и правозащитни организации, които я смятат за незаконна и нехуманна.
Според британски длъжностни лица Великобритания и Италия са „световни лидери в намирането на смели и находчиви начини за справяне с нелегалната миграция“.
„Страните ни са показали, че са готови да се изправят срещу статуквото и да използват иновативни решения за справяне с проблемите, докато сурово преследват бандите, които се занимават с трафик на хора“, каза в изявление Клевърли.
Канцеларията му посочи за пример споразумението, сключено наскоро за срок от пет години между Италия и Албания. то предвижда изпращане на до 3000 мигранти в два приемни центъра в Албания, която не е част от ЕС, докато молбите им за убежище бъдат обработени. Подобно на плана на Сунак за Руанда, и това споразумение беше широко критикувано от правозащитни групи.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар