Областният управител на Софийска област и кметовете на три общини от областта обсъдиха Концепцията за интегрирани териториални инвестиции

Автор

Областният управител на Софийска област Юлиян Леков проведе срещи и публични обсъждания с кметовете, общинските власти и обществеността от общините Долна баня, Костенец и Ихтиман. Това съобщиха в сайта на Областна администрация Софийска област. 
Трите общини са партньори на областната администрация в процеса на кандидатстване и реализиране на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) в региона и дейностите за осигуряване на интегрирано развитие на Софийска област. Останалите партньори са Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Сдружение „Национална младежка мрежа“. Общата стойност на проектите по дейностите в трите общини е над 118 млн. лева като се кандидатства за съфинансиране от Европейския съюз по програмите „Регионално развитие“ и „Околна среда“.
В публичните обсъждания са взели участие зам.-областният управител Иван Димитров и Николина Чапанова, директор „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.
Областният управител е информирал кметовете на Долна баня и на Ихтиман Владимир Джамбазов и Калоян Илиев, зам.-кмета на Костенец Маргарита Минчева, както и широката общественост, че първият етап на одобряване на дейностите и проектите по КИТИ вече е преминал успешно. „Предстоят ни обаче още конкретни стъпки до окончателното завършване на процедурите и реалния старт на дейностите“, обясни Леков. 
Една от ключовите за региона на Долна баня, Костенец и Ихтиман дейности по КИТИ, които открои областният управител, e основният ремонт на път I-8 (Калотина-София-Пловдив) на територията на Софийска област. Общата стойност на инвестициите за рехабилитацията и обновяването на пътя надхвърля 110 млн. лева, а изпълнител ще бъде АПИ. 
Тази отсечка от първокласен път I-8 е основна транспортна връзка с автомагистрала Тракия, а оттам със София, Пловдив и Бургас на населените места от общини Елин Пелин, Ихтиман и Костенец, а през достигащия до него II-82 и за тези от община Долна баня и курортния комплекс Боровец.
Утре (24 април) в три обществени обсъждания ще бъде разгледана концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Осигуряване на интегрирано развитие на Софийска област“. Обсъжданията ще се проведат на територията на Общините Златица, Етрополе и Ботевград. 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар