Соня Йончева създава списание за култура

Автор

Соня Йончева създава нова медия за култура в България. Оперната прима възражда издание с почти вековна традиция и поставя началото на модерния „Български артист“, съобщават от SY11 Events.
„Световната и родната публика я познава като певица, продуцент, посланик на социални каузи. Сега Соня Йончева добавя още една важна професионална роля в богатата си биография – тази на издател. Точно на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – считан от мнозина за най-хубавия духовен празник на България – в разпространителската мрежа ще се появи списание „Български артист“, допълват от екипа на Йончева.
„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева. 
Изданието „Български артист“ се появява за пръв път под небосклона през далечната 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти (първообраз на днешния Съюз на артистите в България). На страниците му изява са намирали статии като „Човешките права на артиста“, „Обществените театри в Германия и нашите театри“, „Елементи на драматическото изкуство“, „Значението на оперния хор“, „Постигане на музикално разбиране“ и още множество разнообразни теми. В първия брой от 2024 г. ще има съпоставка със съвременното схващане за „музикално разбиране“ на публиката днес. Във всеки свой брой списанието ще изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да се вгледа в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.
„Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава, и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик и съдържание. Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо! От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. (в случая с операта), а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, казва още Соня Йончева. 
В списанието има още портрети на артисти, задълбочени интервюта, репортажи от мястото на събитието, теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Запазена марка на списанието ще бъде и представянето на културен календар с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.  
През първата година от публикуването си списанието ще бъде тримесечник. Пилотният брой е печатен, а от есента се очаква и дигитално издание. 
Списанието ще се предлага и на мястото на събитието в Античния театър в Пловдив, където Соня Йончева ще представи „Тоска“ – на 4 юни. 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар