Големи са предизвикателствата, които журналистите преодоляват всекидневно, каза Снежана Тодорова

Автор

Големи са предизвикателствата и трудностите, които журналистите преодоляват всекидневно в днешната наша реалност. Това каза председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова по време на тържествен концерт в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ тази вечер. Събитието бе по повод 180-ата годишнина от зараждането на българския периодичен печат и 130-ата годишнина от създаването на организирано журналистическо движение.
„Преди 130 години кулминацията на тържествата за честванията на половинвековния юбилей на списание „Любословие“ на Константин Фотинов е свикването на първия събор на журналисти и литератори. Идеята принадлежи на Йордан Иванов – известен български общественик, историк, библиограф на журналистиката“, каза Снежана Тодорова. Тя отбеляза, че на събитието тогава са присъствали около 170 души, сред които Тодор Влайков, д-р Кръстьо Кръстев, Александър Теодоров-Балан, Иван Андрейчин, Иван Вазов, Алеко Константинов и др. Съборът е събитие с особена важност, защото поставя началото на консолидиране на журналистите, обясни Тодорова.
По думите ѝ в основата на съюзните инициативи са защитата на правата на журналистите и свободата на медиите. „Огромна е отговорността за отстояване на стандартите и принципите в журналистиката. Обединени в името на България, вярвам, че ще успеем, защото сме заедно“, каза още председателката на СБЖ.
В рамките на концерта тя получи награда от Синдиката на българските учители. „Ние разбираме за какво се борите вие, българските журналисти. Вашият път е сходен с този на българския учител. Вие се борите всеки ден и винаги сте го правили искам да ви поднеса тази специална статуетка, която е символ на победата“, посочи Йордан Кръстев от Синдиката на българските учители, който връчи приза на Тодорова.
По повод годишнините СБЖ е получил поздравителни адреси от президента Румен Радев, под чийто патронаж беше събитието, от председателката на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Доминик Прадалие, служебния министър на културата Найден Тодоров, акад. Христо Григоров – председател на Българския червен кръст, Асоциацията на корейските журналисти и др.
„Основаната на професионални стандарти журналистика остава гарант за обективното отразяване на информацията, защитата на обществения интерес, плурализма и демокрацията“, гласи част от поздравителния адрес на Румен Радев, който бе прочетен по време на концерта от Драгомир Драганов, водещ на събитието заедно с Йоанна Драгнева. „В условията на засилващо се влияние на користни корпоративни и политически интереси в медиите, нараства и отговорността на българските журналисти за отстояване на стандартите и принципите в журналистиката, без които нейното бъдеще е немислимо“, заявява държавният глава в поздравителния адрес.
Тържественият концерт бе с участието на вокална формация „Светоглас“, проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, Зорница Радионова, оперната певица Салина Александрова, „Мистерията на българските гласове” Щерион Пелидов, Теодора Радилова, Тони, Паскал, Драгомир Драганов, Йоанна Драгнева, школата за фолклорни вдъхновения „Олга Борисова“ и формации от Китай и Република Корея.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар