Самодейци от читалището в село Лиляк представят как са се трудели техните предци в музей на открито в Търговище

Автор

Самодейци от читалището в село Лиляк представят как са се трудели техните предци в музей на открито в Търговище. Пресъздаден е битов кът, в който живи манекени демонстрират чепкане и предене на вълна, плетена на пет куки, както и характерни празнични ястия.
В проявата, която е част от програмата на 245-ия Традиционен пролетен панаир в областния град, се включват няколко културни институции. В последователни дни в музея на открито на Алеята на занаятите екипите разказват за бита на местните хора.
Народно читалище „Михаил Донев-1903“ се представя с етнографски предмети от бита и обичайте на село Лиляк. Те са събрани от жителите на селото под формата на безвъзмездно дарение и ще бъдат подредени в новоизграждащата се Етнографска колекция, разказа пред репортер на БТА читалищният секретар Ирина Василева. 
Самодейците са облечени с автентични носии от търговищкото село. Всеки от манекените има задача: две деца Кристина и Стоян чепкат вълна, майката Наталия посреща гостите и черпи с пуканки и сладко, бабата Станка плете чорапи от вълнена домашна прежда, прабабата Тинка пресуква вълнена прежда. 
Показваме как четири поколения лилякчани се трудят в дома си – така както са го правели техните предци, добави Василева. Посетителите на Алеята на занаятите, която е част от панаирната седмица, могат да се научите как се плетат чорапи, терлици на две куки и как се пресуква прежда. Предоставена е възможност желаещите да си закупят плетиво от чиста вълна, с което да подкрепят културната институция.
Народно читалище „Будител – 1927“ пресъздава в битовия кът празника Игнажден. Подредена е характерната трапеза, представители на културната институция разказват за вярванията, значението и обредите за деня, с който започват коледните празници. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“ – от това кой ще влезе пръв в къщата се гадае каква ще бъде и следващата година. Колективът на читалището е отпечатал брошура за Игнажден и я подарява на спрелите се пред шатрата. 
Народно читалище „Развитие – 1926“ в село Стража е подредило великденска трапеза. Показани са нощви за месене на козунаци, празнични питки и хлябове, писани яйца. На богатата трапеза не липсват агнешко печено на фурна, агнешка дроб сарма и сезонни зелении. Гостите на панаира в Търговище могат да опитат домашно приготвени сиропи от бъз и листа от смокиня, както и да си закупят от ястията. 
 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар