Десетки страни ще участват в срещата за мир в Украйна, съобщи Швейцария

Автор

Над 50 делегации от над 160 поканени са приели призива на Швейцария за участие на срещата на високо равнище следващия месец, с която неутралната държава домакин  се надява да проправи пътя към мирен процес в Украйна, заяви днес президентът Виола Амхерд, цитирана от Ройтерс.
Амхерд заяви по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, че нейното правителство се стреми към широко участие, но че Китай все още не е заявил, че ще участва.
Амхерд, която през януари се съгласи да бъде домакин на срещата на високо равнище за мир в Украйна по инициатива на президента ѝ Володимир Зеленски, заяви, че сред потвърдилите участието си страни има такива от Южна Америка, Африка и Близкия изток.
Русия не е поканена и дипломатите и експертите по външна политика казват, че преговорите, които ще се състоят край швейцарския град Люцерн, най-вероятно ще се фокусират върху приемането на консенсусна позиция как да се поставят под контрол рисковете, произтичащи от руската инвазия в Украйна.
Близо половината от потвърдилите участието си страни са от извън Европа и списъкът с присъстващите най-вероятно ще се променя до последната минута, заяви Амхерд и допълни, че Швейцария се опитва да убеди и други държави от т. нар. Глобален юг, както и Китай, да участват.
По време на пресконференцията Амхерд бе запитана също дали Швейцария би била готова, след съответното германско предложение, да отложи доставката на система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, която трябва да получи от САЩ, за да помогне на Украйна да получи такава по-скоро. Швейцарският президент каза, че нейният кабинет все още не е обсъждал въпроса, но че тя лично го обсъжда с германския министър на отбраната Борис Писториус.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар