Белга: 17 задържани в рамките на разследване на трафик на виетнамски работници в Белгия

Автор

Инспекторатът по труда на Брюксел съобщи вчера, че в рамките на разследване на виетнамска престъпна организация, управляваща салони за маникюр, на 22 април са задържани 17 заподозрени, предаде белгийската новинарска агенция Белга.
Заподозрените са задържани по подозрение, че са участвали в трафик на хора и контрабанда. Шестима са арестувани със заповед насъдия следовател, а останалите 11 са били условно освободени.
В рамките на разследването са затворени девет салона, а 12 души са задържани заради несъответствия в статута им на престой.
Възможните жертви на трафик са били най-вече от северната виетнамската провинция Нгеан, съобщи Валентина Мароки, заместник-главен трудов инспектор и говорител на Инспектората по труда на Брюксел.
„След като платили голяма сума пари на организацията, която има разклонения в няколко държави, тя най-вероятно е организирала пътуването на виетнамците до Белгия по няколко маршрута“, заяви Мароки.
„Веднъж попаднали в Белгия, жертвите са били настанявани и устройвани на работа в салоните за маникюр, контролирани от организацията“, допълни тя. Жертвите са получавали под минималната заплата, при това едва след като изплатят всичките си дългове.
Твърди се, че престъпната организация е уреждала документите за жителство на жертвите чрез системата за предоставяне на убежище или събиране на семейства. Възможно е някои от тях да са попаднали в Белгия транзитно, на път за Англия. Организацията е участвала и в пране на пари.
Инспекциите в рамките на разследването разкриват присъствието на нелегални работници и непълнолетни в салоните за маникюр. Условията на работа, заплатите и хигиената не са били в съответствие със закона, както и използваните козметични продукти.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга)
 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар