След близо две денонощия в гората бедстващи жени бяха спасени при акция в Трънско

Автор

След близо две денонощия бедстващи жени бяха спасени при акция в Трънско, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция (ОД) на МВР в Перник Венцислав Алексов. В издирвателните действия са участвали 20 души.  
Акцията е започнала след получен сигнал на телефон 112 снощи около 22:52 ч. от самите потърпевши. Двете жени на 64 и 72-годишна възраст заявили, че вече второ денонощие са в гората в близост до трънското село Филиповци (махала „Драговски камък“), където се загубили.
Първоначално към мястото, описано в сигнала, се насочили служители от Районното управление в Трън и местната пожарна служба. Малко по-късно под ръководството и организацията на директора на ОД на МВР Перник старши комисар Милчо Милчов към тях се присъединили автопатрул на граничното полицейско управление, сектор „Специални тактически действия“ при ОД на МВР – Перник и звено „Аварийно-спасителна дейност и превенция“ при община Перник.  
След предприетия масиран обход на местността и използвана техника, за по-малко от два часа жените били локализирани и открити в труднодостъпна обрасла гориста местност. Същите били уплашени и премръзнали. Двете туристки имали изключителен късмет, защото спасителите забелязали мечка в района на изчезването им.  
Жените казали, че са престояли в гората почти две денонощия, лутайки се безуспешно. Поради това, че били слабо облечени получили от полицаите връхни дрехи, след което били транспортирани до главния път, където им била оказана медицинска помощ.  
БТА припомня, че Александър (Сашко) от Перник се изгуби за кратко в района на софийското село Лозен, в близост до манастира „Свети Спас“, на 18 май. Сигналът за изчезването му е бил подаден от баща му към спешния телефон 112. Около час е отнела издирвателна акция, а Сашко, който е с аутизъм, е бил намерен от служител от общинско предприятие „Управление на земи и гори“.
Девет дни продължи предходната издирвателна акция на момчето, когато то изчезна на 11 ноември 2022 г. при разходка в планина Голо бърдо. Тогава в търсенето му, освен специализираните служби, се включиха и хиляди доброволци.
 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар