Лиляна Дворянова представя нова изложба в галерия „Етюд“

Автор

Живописни картини на дъски и платна, и дигитални графики, печатани на офортен картон са представени в изложбата „Едновремие“. Неин автор е Лиляна Дворянова и може да бъде разгледана от 5 до 22 юни в галерия „Етюд“, съобщават организаторите.
От екипа отбелязват, че голяма част от живописните творби са структурирани като редове от фризова композиция, като всеки ред се населява от различни образи, същества и сюжети, някои съвсем откъснати едни от други, без да се докосват в паралелно протичащи времена, а други проникващи в горните редове, сякаш пътуващи през времето и така свързващи всичко в една цялост.
„Част от дигиталните графики са мислени като едно възможно начало на бъдеща визуална книга с текстове на Емилия Дворянова. Те се опират на поредица от словесни миниатюри, които разгръщат същностни жестове на човешкото, неговите носталгии, страдания и състрадания, заблуди и неотменни истини. В днешния свят на усилена тревожност за бъдещето на автентично-човешкото, образите и историите в картини и текстове отново се пресичат в „едновремието“ на минало, настояще и бъдеще обединени в копнежа на човешкото „да бъде“ и така подсилват общата цялост на изложбата“, разказват организаторите на изложбата. 
Лиляна Дворянова работи в различни области на визуалното изкуство – живопис, графика, фотография, концептуални форми, илюстрация и графичен дизайн. Има десет самостоятелни изложби, както и над 20 участия в сборни изложби на съвременно българско изкуство у нас и в чужбина. Автор и илюстратор на детски книги и учебници. Носител на наградата „Златен лъв 2023“ за най-добър цялостен издателски проект с визуалната си книга „Острови“ (в съавторство с Емилия Дворянова, на издателство „Изток-Запад“). 
/ВСР

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар