Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи почетен плакет – златен, на Института за балканистика, за неговата 60-годишнина

Автор

Българската академия на науките (БАН) присъжда почетен плакет – златен, на Института за балканистика с Център по тракология за значителния му принос във фундаменталните и научноприложните изследвания на историята, културата, геополитическите процеси на Балканите и за 60 години от основаването му. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, след като връчи плакета на директора на Института за балканистика проф. д-р Румяна Прешленова на тържественото честване за 60-годишнината на института, което се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.
За изминалите 60 години Институтът за балканистика смело може да се похвали с извоюван както национален, така и международен авторитет. Изследванията в института, които са свързани с езика, културата, религиите и историята на балканските народи, са приоритет, отбеляза председателят на БАН. 
Бих искал да спомена две неща, които са от по-скорошната история на института и едното от тях е свързано с това, че институтът беше в основата на един проект за изучаване на генезиса на траките и това беше един изключително богат, интердисциплинарен проект. Видяхме как заедно работят учени от хуманитарните науки с химици, физици и информатици. И това беше проект, който беше изцяло финансиран с частни дарения, каза акад. Ревалски.
„Искам да ви поздравя, че бяхте и основен двигател за изучаването на балканистиката и на балканските народи в Япония, в рамките на националната ни програма, която е за възстановяване на балканистиката по света. Сега около 160 студенти се обучават в тази специалност в Осака и това се случи благодарение на усилията на института, за което искам специално да ви благодаря“, с тези думи се обърна към ръководството на Института за балканистика председателят на БАН. 
Институтът е учреден на 15 януари 1964 г. с решение на Министерския съвет и е под егидата на ЮНЕСКО, като научноизследователски и образователен център за историята, езиците, културата и религиите на Балканите. Отбелязваме този значим юбилей днес, защото на 21 юни е рожденият ден на основателя на Института за балканистика – на световноизвестния учен, политик и дипломат, член на изпълнителния съвет и председател на 23-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО – акад. Николай Тодоров, заявиха от ръководството на научната институция. 
Милена Дамянова – директор на дирекцията „Наука“ в Министерството на образованието и науката (МОН), поднесе приветствие от името на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков към ръководството на Института за балканистика с Център по тракология към БАН. „През тези 60 години институтът се утвърди като най-важното звено за изследване на социално-икономическото, политическото и културното развитие на България. Вашата дейност помага за ново осмисляне на историческите факти и проблематиката чрез интердисциплинарните изследвания и постиженията ви имат видимо отражение в богатата публикационна активност. МОН високо оценява експертизата, която притежавате и сме убедени, че дългогодишното ползотворно сътрудничество между двете институции по приоритетни теми и за преодоляване на предизвикателствата ще се задълбочи, отбелязва в приветствието си образователният министър.
На тържественото честване бяха прочетени и поздравителни адреси от различни институции, от университети и от институти към БАН.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар