Шест концерта и два майсторски класа ще има на „Солинария“ тази година

Автор

Шест концерта в областта на класическата и джаз музика и два майсторски класа ще има на „Солинария“ тази година, съобщават от екипа на младежкият арт фестивал. Събитието ще продължи от 2 до 13 юли в Созопол. 
В първата вечер, на сцена в местността „Буджака“, ще има рецитал на клавирно дуо „Атмосфери“, в което участват младите български пианистки Александра Дичева и Мила Михова.
Втората фестивална вечер „Тайният оркестър“ с диригент Николай Стоев ще представи произведения от световната класика. Солисти са учениците от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас – Вирджиния Спиридонова (пиано), Димана Панчева (цигулка) и Владимир Меранлиев (цигулка). В рамките на концерта ще бъде направена премиерата на пиеса „В стария замък“, създадена специално за фестивала.
В третата вечер на сцената ще бъдат Кристиян Христов – тенор, и Виктор Костов – пиано. 
Четвъртата вечер традиционно е посветена на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева (цигулка) и по пиано и камерна музика – на проф. д-р Борислава Танева (пиано) и д-р Елена Чолакова (пиано и камерна музика). 
Вокалният ансамбъл „Спектрум“ представя в петата фестивална вечер репертоар с авторски обработки на различни по стил и жанр произведения от класическата и българската музика, както и от световната поп и рок музика.
В заключителната, шеста вечер, хоров спектакъл ще поднесат четиридесетте млади хористи от „Еврохор“. Проектът има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа.
„Младежкият форум „Солинария“ е красива идея, която се развива и надгражда вече четвърта поредна година. Афишът на предстоящото издание убедително потвърждава, че концепцията на организаторите остава непроменена – отново се залага на талантливи млади изпълнители в областта на музиката. В България има много фестивали, но малка част от тях, да не кажа почти никой, не е фокусиран изцяло към младите музиканти. Ясно е, че с това си решение организаторите поемат риск, защото слагайки известни имена в афиша привличаш гарантирана публика, но ако гласуваш доверие на млади изпълнители, които все още не са толкова известни, с желанието безкористно да им помогнеш в процеса на изграждане на професионална кариера, нещата стават определено по-трудни“, каза за фестивала проф. д-р Борислава Танева. 
 

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар