Съдът разпита свидетели по делото за катастрофата, при която в София загина 15-годишният Филип Арсов

Автор

Софийският градски съд даде ход по същество на делото срещу Петър Тодоров, подсъдим за катастрофата в София, при която загина 15-годишният Филип Арсов.
На първото заседание бяха разпитани двама свидетели – Зоран Христов и Александър Гюров. 
Христов посочи, пред съда, че по време на негова нощна смяна е получен сигнал за инцидент на улица „Шишман“. Преди да пристигне на мястото, негови колеги вече са били отцепили движението в района. Той допълни, че на мястото е имало доста хора. Разказа, че е разговарял със свидетели, за да разбере какво се е случило.
Зоран Христов си спомни, че пътната настилка не е била мокра, а видимостта не е била затруднена. 
Гюров посочи пред съда, че се е разхождал по улица „Шишман“ в посока от църквата „Свети Седмочисленици“ към Народното събрание, по десния тротоар. Той обясни, че за пръв път е видял момчето, когато то вече е било на пешеходната пътека, като се е движело направо с нормална скорост. Гюров каза, че момчето е преминало в средата на пешеходната пътека, но преди да стигне тротоара, е било блъснато от автомобила.
Той допълни, че по звука на форсиращия двигател е преценил, че автомобилът ускорява и че не е чул звук от спирачки. Гюров обясни, че не може да си спомни дали улицата е била добре осветена, но потвърди, че е имало улично осветление. 
На въпрос относно това с какви дрехи било облечено момчето, Гюров каза, че не е напълно сигурен, но по-скоро е било със светли дрехи. Той не си спомни дали автомобилът е бил с включени светлини.
Адвокат Капка Гергинова, защитник на подсъдимия, и адвокат Нацко Дойчев – от страна на пострадалото семейство, в началото на заседанието, спориха за портрет в голям формат на Филип Арсов, внесен в заседателната зала от майката на загиналото момче. Гергинова посочи, че това може да повлияе на обективността на съда. След съвещание председателят прие възражението за валидно, като отбеляза, че никакво действие в заседателната зала не би трябвало да повлияе на съда.
След заседанието, пред медиите, адвокат Гергинова коментира, че не се съмнява в съдебния състав. Тя допълни, че адвокатът не е никога само на подсъдимия или само на пострадалия. Знаем, че делото е натоварено, както емоционално, така и юридически. Иска се мъст, не справедливост, каза тя.
Преди заседанието граждани и близки на загиналото момче се събраха пред Съдебната палата в столицата. Някои от тях държаха плакати с надписи „Справедливост за Филип“, „Филип искаше да живее“ и „Съдебната система в България: ВРАГ на жертвите. Защитник на убийците“. 
БТА припомня, че инцидентът стана на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека в София. Според разследващите водачът е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост от 30 км/ч и на пешеходна пътека на ул. „Гурко“ не е пропуснал пресичащото момче. Според обвинението водачът е шофирал с 2,1 промила алкохол в кръвта. В момента Тодоров е под домашен арест.

Сподели
Leave a comment

Вашият коментар