Земята е на 12 000 светлинни години от вероятен извънземен разум

2 006
Снимка: Грег Ракози | Unsplash

Интелигентен живот може да съществува на около 12 000 светлинни години от Земята. Това е извод на екип учени от Лабораторията за реактивно задвижване (JPL) на НАСА, воден от Джонатан Джианг.

С помощта на компютърно моделиране е създаден триизмерен модел на спиралната галактика Млечен път, в която се намира Слънчевата система. Моделът симулира вероятността за абиогенеза на подобни на Земята планети.

През последните години на проучвания се появиха редица интересни планети-кандидати, намиращи се в „галактическа обитаема зона“, където е възможно узряване на условия за възникване на живот. Обитаемата зона е районът около звезда, където течната вода може да съществува на повърхността на планета. Земята е основният пример, използван за база на десетки изследвания.

Още през 1983 г. съветските астрономи Леонид Марочник и Лев Мухин предполагат, че технологични цивилизации могат да се появят в „пояса на живота“, който според тях се намира около центъра на нашата галактика.

Екипът на Джианг развива тази теория, оценявайки и необходимото време за излизане от първичната биотична супа на органичните молекули, както и колко бързо еволюцията може да ги превърне в интелигентен живот и най-важно – възможността този интелигентен живот да се самоунищожи.

Моделът възпроизвежда астрофизичните характеристики на Млечния път, влючително разпространението на звездите и подобни на Земята планети, както и скоростта, с която звездите умират при експлозии на свръхнова.

Свръхновите играят решаваща роля, защото действат като стерилизационни събития, разрушават атмосфери, разграждат сложни органични молекули и убиват жизнените форми.

Но и след свръхнова, животът може да се появи отново в обитаеми райони. Така в някои части на галактиката се създава любопитна възможност за наличие на извънземен интелект.

Екипът предполага, че там, където условията позволяват, абиогенезата е възможна. След това те моделират две възможности – че това се случва винаги или с вероятност 1, или че се случва рядко с вероятност 10^-6 на 1 милион години. Учените се основават на факта, че знаем за поне едно подобно събитие – на Земята.

След това екипът симулира необходимото време животът да се появи след настъпване на абиогенезата. На Земята това е отнело около 3 милиарда години. Така че изследователите разработват модел, за да изследват случаите, когато животът възниква след 1, 3 или 5 милиарда години.

И накрая, те включват възможността интелигентните цивилизации да се самоунищожат с вероятност от 0 до 0,99.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК, ЗА ДА ПОЛУЧАВАТЕ НАЙ-НОВОТО ОТ DEO

От всички тези възможности моделът прогнозира, че най-вероятно интелигентен живот ще се появи след около 8 милиарда години в регион с форма на поничка, на около 13 000 светлинни години от центъра на Млечния път или на около 12 000 светлинни години от нашата планета.

Джианг уточнява, че целта на изследването не е да се даде вероятен точен брой на интелигентни извънземни цивилизации, а по-скоро да се направи всеобхватна галактическа картина, проследяваща потенциалната склонност към растеж на интелигентен живот в продължение на около 20 милиарда години.

Според модела на учените от JPL, някои фактори имат по-голямо влияние върху възникването на живота. „Установихме, че [вероятността за унищожение] е най-влиятелният параметър, определящ количеството и възрастта на галактическия интелигентен живот“, казват Джианг. „Нашите резултати показват, че нивото на извънземен интелект в крайна сметка ще достигне равновесие между раждането и смъртта на интелигентния живот при приблизително 20 млрд. години“.

Учените извеждат и някои любопитни резултати. Галактиката е на около 13 милиарда години и Земята се намира на около 25 000 светлинни години от нейния център. Това е единственият известен пример за обитаема планета, която е домакин на интелигентен живот и въпреки това ние не се намираме в рамките на региона или времевата рамка, в които моделът на учените прогнозира, че животът е най-вероятен.

Това има важни последици за търсенето на извънземен интелект. Като начало екипът на Джианг предлага астробиолозите да насочат търсенето на живот към центъра на галактиката. Учените подчертават, че това не означава да се спре търсенето в други части на галактиката.

Тяхната симулация предполага, че „най-интелигентният живот в нашата галактика“ в момента трябва да е млад. Това означава, че би било трудно неговото откриване или възможността за общуване, което според учените дава обяснение и защо вече не не е осъществен контакт.

Публикациите в DEO представят на достъпен език научните разработки на авторите.
Източник: A Statistical Estimation of the Occurrence of Extraterrestrial Intelligence in the Milky Way Galaxy: arxiv.org/abs/2012.07902

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК, ЗА ДА ПОЛУЧАВАТЕ НАЙ-НОВОТО ОТ DEO

Последни новини

Найлонови торбички за външни настилки?

Египетски стартъп си е поставил за цел да превърне повече от пет милиарда найлонови торбички в плочки, по-твърди от циментовите, предаде Ройтерс, информира БТА. Така ще се справи с два проблема - тоновете отпадъци, навлизащи в
Чети още...

Изпратихме най-топлата зима в България за последните 135 години

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години - откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира климатологът гл. ас. д-р Симеон Матев от
Чети още...

Експерти: плаващите панели могат да осигурят една трета от световното електричество

Германски инвеститор наскоро изрази проучвателен интерес в изграждането на най-големия в Европа плаващ фотоволтаичен парк в България Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електроенергия годишно
Чети още...

Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова формация

Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова формация в нощите от 25 до 30 март заедно с Луната, предаде „Сайънс Алерт“. Юпитер обаче може да потъне в залеза и да се изгуби в слънчевата светлина след 28-и, така че
Чети още...

626 нови растителни и животински вида откриха в Австралия

Миналата година в Австралия са открити повече от 600 нови биологични вида, показват правителствени данни, цитирани от Синхуа, предаде БТА. Според последното Проучване на австралийските биологични ресурси (ПАБР), което беше публикувано
Чети още...

Все още имаме шанс да предотвратим най-тежките бъдещи вреди от изменението на климата

Обобщението на деветгодишната работа Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени (IPCC) прозвуча днес като напомняне за необходимостта човечеството най-накрая да предприеме радикални действия през настоящото
Чети още...

Космическото замърсяване има „драматични“ последствия за професионалната астрономия

Хоризонтът на астрономите се затваря: космическото замърсяване, причинено от увеличаването на броя на сателитите в орбита, пречи на наблюденията на телескопите до степен да застраши бъдещето на професията, предупреждават изследвания,
Чети още...

Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи проучване, цитирано от ЮПИ. Резултатите
Чети още...

Човечеството днес тежи общо около 390 млн. тона

Общото тегло на дивите сухоземни бозайници на Земята - от слонове до бизони и от елени до тигри - сега е по-малко от 10 % от общото тегло на мъжете, жените и децата, живеещи на планетата, съобщи в. "Обзървър", позовавайки се на учени
Чети още...

Продължителността на съня е значително свързана със субективното здраве и щастието

Качеството на съня е много по-значимо за качеството на живота, отколкото продължителността на съня. Това установи проучване на чешки изследователи, публикувано в изданието със свободен достъп PLOS ONE, съобщи „Нюросайънс нюз”.
Чети още...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More