Умереното влагане на хмел в бирата е по-благоприятно за повишаване на нейните биоактивни компоненти

7 605

Продължават научните експерименти за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото от българските учени, които тази година празнуват 65-та годишнина от създаването на родната пивоварна наука. Един от най-активните научни екипи в това поле на знанието, е този на проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Експертите вече приключиха втория етап на най-новото си изследване за връзката между степента на охмеляване на пивото и антиоксидантите му качества.

Този път фокусът на новото проучване са флавоноидите на хмела, които са едни от най-важните естествени биологично-активни съставки. Те са с растителен произход и освен в хмела, се съдържат в много други лечебни и диетични растения с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, анти-вирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. Примери за богати на флавоноиди храни са: лук, магданоз, боровинки, банани, черен шоколад, червено вино и др. Според редица национални и международни научни публикации, в пивото в различни концентрации са установени шест класа флавоноиди, като разликите са обусловени от използваните суровини – сортовете ечемик и хмел, условията за протичане на ферментационния процес и времетраене на отлежаването. Най-изследвани в пивото са флаванолите и фенолните киселини.

В рамките на ръководеното от проф. Маринова изследване за определяне на флавоноидния профил на пива при по-висока степен на охмеляване и вложени хмелови аромати е използван анализ с високоефективна течна хромография (HPLC). Изследването е проведено в лабораторни условия с осем проби пиво, за ферментацията на които са използвани дрожди за горна и долна ферментация и охмеляване със 120 и 200 mg/l α-горчиви киселини и хмелови аромати.

Заключенията на екипа учени от ИКХТ установяват, че общото съдържание на флавоноиди, идентифицирани с течна хромография е по-високо от стойностите, получени с класическия спектрофотометричен метод. Пробите пиво, съдържащи хмелови аромати, се характеризират с по-високо общо съдържание на флавоноиди, отколкото пивата, охмелени с по-висока доза α-горчиви киселини. В зависимост от степента на охмеляване, съдържанието на флаваноидите в различните проби пиво варират от 626 милиграма на литър до 307 mg/l. Най-високо е общото съдържание на флавоноиди в пробите пиво тип IPA – 625,91 mg/l – тенденция, потвърдена и от резулататите от класическия анализ. По данни на чуждестранни изследвания, сходни стойности (519-607 mg/l флавоноиди) са получени за пиво от елда и това вероятно се дължи на факта, че елдата е функционална храна с високо съдържание на биоактивни компоненти, вкл. флавоноиди.

Според вида флавоноиди, най-високо е количеството на флаванолите – при седем от осемте проби те съставляват 93-97% от общото съдържание на флавоноиди. Най-слабо застъпената група са фенолните киселини, като при седем от осемте проби количеството им е от 0,65 до 1,36% от флавоноидно съдържание.

Общото флавоноидно съдържание като стойност (определено спектрофотометрично и с течнохроматографски метод) на изследваните пива е сравнено с данни от сходни изследвания, провеждани периодично в България и в други европейски страни. Разликите в общото съдържание на флавоноиди между стойностите на настоящото изследване и тези в литературата биха могли да се отдадат на използваните суровини, продължителността на технологичния процес, техниката на майшуване и варене, типа на ферментация, вида на пивото, условията на съхранението му и др.

,,Досега се считаше за приемливо и традиционно охмеляването на светло пиво с около 80-90 mg/l α-горчиви киселини. Нашите опити са с умерена и по-висока степен на охмеляване – 120 и 200 mg/l α-горчиви киселини и с така модерното сухо охмеляване (по време или след ферментационния процес)“, сподели проф. Габриела Маринова. Изводите от изследването показват, че по-високата степен на охмеляване на пивната мъст не води до смущение в развитието и размножаването на дрождите. Не са установени отклонения и в нормалните параметри на ферментационния процес.

,,В резултат можем да заключим, че умереното влагане на хмел в бирата е по-благоприятно за повишаване на нейните биоактивни компоненти, отколкото по-наситеното охмеляване. Това е важно да се знае и от пивопроизводителите и от потребителите, още повече, че флавоноидите на хмела дават допълнителен полезен потенциал на пивото. Струва си да подчертаем, че пивото е единствената напитка с хмел, който е богат на вещества с широк и необикновен спектър на въздействие върху човека. Може да се счита, че добавен в умерени количества в пивото, той допринася положително за балансираното хранене и усвояване на храната.“, допълни проф. Маринова.

Въпреки утежнената заради пандемията обстановка, българските учени от ИКХТ, Центъра по биология на храните и Университета по хранителни технологии, Пловдив, продължават да осъществяват редица проекти за развитието на пивоварната категория и технология. Изследването за флавоноидния профил на пивото е шестото българско научно проучване през последните 2 години. Резултатите от тези изследвания са само част от значимите постижения на родните учени в областта на пивоварната наука в нейната 65 годишна история. Само през последните 10 години в тази приложна област у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 80 научни доклади и публикации.

Хмелът е една от четирите основни, суровини за производство на пиво и определя до голяма степен типичните му качества, като горчив вкус, хмелов аромат и стабилност на пяната. Той балансира сладостта на малца с горчивина и разнообразие от вкусове и аромати. Обикновено няколко грама хмел са достатъчни и с решаващо въздействие върху добре дефинираните характеристики на пивото.

Източник БГНЕС

Последни новини

Учени готвят мисия за водата на Марс

Технология, разработена от учени от университета в Абърдийн, ще бъде изпратена на Марс в опит да се докаже, че на повърхността на планетата може да се образува вода, съобщава ДПА. Устройството, създадено от катедрата по планетарни
Чети още...

Възможно е 2,8 милиона вида микроорганизми да обитават тихоокеанските коралови рифове

Подценено ли е бактериалното разнообразие на планетата? Това сочат резултатите от експедицията на френския изследователски ветроходен съд "Тара" до кораловите рифове на Тихия океан, където френски изследователи откриха "очарователното
Чети още...

НАСА: Нямаме данни за извънземни

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчерта необходимостта от събиране на повече данни, за да бъдат обяснени тези явления в бъдеще, съобщиха световните осведомителни агенции. "Съществуващите
Чети още...

„Джеймс Уеб“ засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад

Астрономи откриха огромен гейзер на скованата от лед сатурнова луна Енцелад, съобщи Би Би Си. Луната с диаметър 504 км е известна с гейзерите си, но този е особено голям . Водната струя се издига на 9600 км - разстоянието по въздух
Чети още...

Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса не е достатъчно

Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий ще предотврати излизането на климатичните промени извън контрол, но не и масовото тежко положение на хора в развиващите се страни, предупреди в сряда консорциум от 50
Чети още...

Глобалното затопляне оказа значително въздействие върху морските екосистеми

Проучване установи, че популациите на някои риби се насочват към по-студените води на северния и южния полюс заради влиянието на глобалното затопляне, съобщи ДПА. Експертите от Глазгоуския университет установиха, че много видове
Чети още...

Алармират за промени в криосферата

Намаляване на морския лед, топене на ледниците... бързите и понякога необратими промени в криосферата заради изменението на климата изискват спешна международна координация, предупреди Световната метеорологична организация (СМО), цитирана
Чети още...

Италия предлага един от най-модерните телескопи да бъде инсталиран на остров Сардиния

Италия предложи един от най-модерните телескопи в света да бъде инсталиран на остров Сардиния, съобщи Ройтерс. Мината за олово и цинк Сос Енатос, която е на 300 метра под земята и е заобиколена от буйна растителност, е италианския
Чети още...

Ню Йорк потъва с 2 милиметра годишно

Ново изследване установи, че американският град Ню Йорк потъва със средно от 1 до 2 милиметра годишно, съобщи АП. Този естествен процес, наречен „слягане“, се случва на всички места, където земята се компресира. Целта на новото
Чети още...

Газови проекти в израелски води застрашават морските бозайници

Експерти откриха два застрашени вида кит в изключителната икономическа зона на Израел в Средиземно море, съобщи Синхуа. Balaenoptera physalus в Средиземно море / Снимка: F. Bassemayousse, PBS Изследването на организация „Грийнпийс“,
Чети още...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More